Lezing ‘Sportstadions als spiegel van de samenleving’

0
27-03-2017
  • Bibliotheek Midden-Brabant
  • Tilburg
  • maquette
  • sport
  • lezing
lezing 6 april sportGeïnteresseerd in de Tilburgse geschiedenis? Stadsmuseum Tilburg en de Bibliotheek Tilburg Centrum organiseren op 6 april 2017 een lezing door Thijs Kemmeren over sportstadions waarbij o.a. ingegaan zal worden op de geschiedenis van het Koning Willem II stadion en het zwembad aan de Ringbaan Oost. Thijs Kemmeren, voormalig hogeschooldocent Sport en de Sportwereld bij Fontys Hogescholen, is momenteel als buitenpromovendus verbonden aan de Tilburg University en de Universiteit Gent, en hij hoopt in 2018 te promoveren op het onderwerp ‘Tilburg sport, 1840-1940. Urbanisatie, sport en identificatie’.
De lezing loopt van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur met koffie/thee).

Met de opkomst van de moderne sport in de twintigste eeuw groeiden sportstadions uit tot belangrijke bouwwerken van stedelijkheid en behoren naast het gemeentehuis, de kerken, de centrale pleinen, het theater en het station tot de meest bekende en meest bezochte bouwwerken van de stad. Een sportstadion is, net als een gemeentehuis, een station, een kathedraal, een concertzaal of een theaterzaal, een gebouw waarop de inwoners van een stad trots willen zijn, dat soms controversieel is (bijvoorbeeld vanwege de gekozen architectuur of de hoge kosten), dat de stad een gezicht geeft en waarmee een stad zich wil identificeren. De status van een sportstadion is onderdeel van de strijd om de stedenhiërarchie en kan een impuls zijn voor economische ontwikkeling. De specifieke architectuur van een sportstadion benadrukt een sterke scheiding tussen binnen en buiten het stadion.

zwembad ringbaan oost 29969Tilburg kende in 1954 verschillende accommodaties waar de leden van de vele sportverenigingen zich thuis voelden. De accommodaties varieerden van schietbanen bij Boerke Mutsaers en de Postelse Hoeve voor de nog aanwezig handboogschietverenigingen, velden met kantines en kleedkamers voor voetbal- en korfbalverenigingen en verschillende gymnastiekzalen, vaak aanwezig bij de scholen voor lager- en voortgezet onderwijs, waar de gymnastiekclubs, maar de volleybalverenigingen thuis waren. De stad kende twee grote sportaccommodaties: het in 1933 gebouwde zwembad en het Tilburgse Sportpark. Deze beide sportstadions waren een uithangbord voor de stad en daarmee een spiegel van de tijd.
Een lezing voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze stad. Na de lezing is er gelegenheid om de Tilburg-Maquette op de eerste verdieping van de Bibliotheek te bezoeken en kunnen er vragen worden gesteld.

Programma
Het programma van de avond is als volgt:
•    19.00 – 19.30 uur inloop met koffie/thee
•    19.30 – 20.30 uur lezing door Thijs Kemmeren
•    20.30 – 21.00 uur bezoek aan de Tilburg-Maquette waarbij Petra Robben namens Stadsmuseum Tilburg graag vragen beantwoordt
•    21.00 uur einde programma

Aanmelding
De toegang is gratis voor leden van de bibliotheek en kost 3 euro p.p. voor niet-leden. Je dient  tevoren een plaats voor de lezing te reserveren. Reserveren kan telefonisch via 013-4648513, per mail via ticketsbtc@bibliotheekmb.nl of persoonlijk bij de informatiebalie van de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag