Parchment, Paper and Pixels: enkele onderzoeken

2
28-02-2017
  • onderzoek
  • middeleeuwen
  • manuscripten
  • handschriften
  • digitaal
  • conferentie
DMMap-blogpostDeze conferentie had als ondertitel: Medieval Writing and Modern Technology. Een paar van de presentaties passeren hieronder de revue.

Veel presentaties gingen over het doen van onderzoek met behulp van computersoftware. Er is in de loop der jaren een enorme hoeveelheid middeleeuwse manuscripten online beschikbaar gekomen. Een handig overzicht daarvan kun je vinden op de website www.digitizedmedievalmanuscripts.org. Door heel Europa wordt er veel energie en geld gestoken om deze bronnen digitaal beschikbaar te stellen. Overigens is dit overzicht vooral opgebouwd uit gedigitaliseerde collecties in wetenschappelijke bibliotheken.

Door de digitalisering kan er op een andere manier onderzoek worden gedaan. Met name voor het handschriftonderzoek is er al wat werk verzet. Het bestuderen welke versies van een handschrift bestaan en welke varianten en variaties daar in zitten kan met behulp van software uitgevoerd worden. Dat betekent overigens niet dat het er allemaal eenvoudiger op wordt. De software is vaak nog experimenteel en het onderzoek leidt regelmatig tot de conclusie dat de techniek nog niet voldoende in staat is om dergelijke (en degelijke) wetenschappelijke analyses te maken.

In het onderzoek naar het identificeren van handschriften en die koppelen aan personen (schrijvers) is ook veel onderzoek gedaan. Hier helpt de digitalisering en automatisering bij het vergelijken van letters en woorden. Een interessante mogelijkheid daarvoor biedt de website digipal.eu. Met behulp van deze tool kunnen handschriften digitaal in stukjes geknipt worden. Daardoor is het mogelijk individuele letters te identificeren en vergelijkingen te maken met andere letters in andere handschriften. De vaste hand van een schrijver kan daar meedogenloos worden aangetoond. 
Kijk bv. op >> deze pagina

bibberhandEen bijzondere presentatie behelsde het onderzoek naar de schrijver getiteld the tremolous hand of Worcester. Deze monnik schreef in de 13de eeuw delen van zijn werk met een zichtbare bibber. Er was een mooie tool ontwikkeld die heel nauwkeurig kon meten hoe een hand schrijft met een ganzenveer. Door die data goed te analyseren en te vergelijken met andere handschriften van personen die aan verschillende ziektebeelden (bv. Parkinson) lijden hebben de onderzoekers prachtige resultaten geboekt.
Er is een uitgebreid filmpje op Youtube waarin dit onderzoek in beeld is gebracht. De moeite waard!
>> Tremulous Hands

Een conferentie voor fijnproevers!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag