Drie dagen aandacht voor de doden

3
31-10-2015
  • feestdagen
  • foto
  • rituelen
  • foto´s

Het is weer de tijd van het jaar dat er extra aandacht is voor de overledenen. Midden in de herfst, als de natuur langzaam in verval raakt en de groei en bloei tot stilstand komt lijkt het logisch om een associatie met het dodenrijk te maken. Vanavond is het Halloween. Waarom vieren we dat eigenlijk in deze tijd van het jaar?

Er zijn aanwijzingen dat de viering van Halloween verband houdt met het oude Keltische nieuwjaar dat op 1 november werd gevierd. Dat sloot tevens de periode af waarin de oogst van de velden werd gehaald en de voorraadschuren vol lagen.

Bovendien geloofden de Kelten dat op 1 november de geesten van de overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen en probeerden om een levend lichaam in bezit te nemen en zo terug te keren naar de wereld van de levenden. De goede geesten lokten de Kelten door eten bij de voordeur te leggen en de boze geesten hielden ze op afstand door maskers op te zetten.

Hier ligt de oorsprong van Halloween dat op 31 oktober in met name de Angelsaksische wereld wordt gevierd.

In de rooms-katholieke traditie vieren de gelovigen op 1 november het feest van Allerheiligen. Op die dag worden alle heiligen en alle martelaren herdacht. Het is sinds 837 een officiële kerkelijke feestdag, een hoogfeest. In een aantal landen is Allerheiligen nog steeds een vrije dag.
Met de kerstening van Europa viel de viering van het Keltische oud- en nieuw op de avond voor Allerheiligen: All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Daar vindt de huidige naam Halloween zijn oorsprong.

Op 2 november vieren de rooms-katholieken Allerzielen: de herdenking van alle overledenen. Op die dag krijgen veel graven op de kerkhoven een poetsbeurt en worden er verse bloemen op of bij het graf geplaatst. De herdenking van de overledenen begon aan het eind van de 10de eeuw in het klooster van Cluny en kreeg in de loop van de 13de eeuw de naam Allerzielen.


In de fotocollectie van Regionaal Archief Tilburg bevinden zich een paar foto's van Allerzielen. Het gaat dan om de bloemstalletjes die bij de ingang van de kerkhoven stonden om de bezoekers de gelegenheid te geven bloemen te kopen om bij de graven te plaatsen.

2 reacties

Reageren
  1. luud | Nov 01, 2015
    Dank je Lian voor deze aanvulling. In landen waar de Rooms-Katholieke kerk en beleving nog groot is worden deze dagen inderdaad heel serieus genomen.
  2. Lian | Oct 31, 2015
    Net terug uit Polen. Dit weekend is voor de Polen heel bijzonder. Allerzielen is altijd een vrije dag. Overal worden bloemen verkocht voor de graven. Men gaat alle graven langs waar familie of vrienden liggen en de graven zijn letterlijk bedolven onder de bloemen. De stad leek vandaag, op zaterdag !, uitgestorven.  Onze chauffeur vertelde dat dit enkel kwam doordat iedereen een rondje graven doet.  Onderweg naar het vliegveld passeerden  we een kerkhof waar evenveel levenden als doden waren en de bloemenzee de overleden geliefden kleurrijk herdachten.  

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag