Antje van Bladel, nooit ziek, altijd paraat

3
13-01-2015
  • fotovrijdag
  • Antje van Bladel
  • Wilhelminapark
  • vrouwenemancipatie
  • vrouwen
  • Tilburg
  • textielindustrie
  • Spoorlaan
  • pensioen
  • Mutsaerts
  • kantoorpersoneel
  • aanwinst


Jubilaris Wollenstoffenfabriek Fr. Mutsaerts en Zn.
In het midden van deze foto met een trotse glimlach op het gezicht zien we Antje van Bladel. Het is 25 september 1938 en zij viert als jubilaris haar 50 jubileum bij de wollenstoffenfabriek Fr. Mutsaerts en zn. aan de Spoorlaan. De Spoorlaan zag er in die tijd heel anders uit dan nu. De fabriek stond aan het einde van de Noordstraat, aan het begin van de Spoorlaan. De fabrieksgebouwen zijn rond 1975 afgebroken. In de villa Joseph naast de fabriek woonde de familie Mutsaerts.

Wie was Antje van Bladel ?
De volledige doopnamen van Antje waren Anna Petronella en ze werd geboren in augustus 1867, als dochter van wever Martinus en Francisca van Rooij. In tegenstelling tot andere kinderen uit die tijd ging ze niet met haar 14 jaar werken in de fabriek. Haar vader vond het belangrijk dat ze goed leerde koken en daarom ging ze als keukenmeisje eerst in de leer bij een Belgische familie. Via een oom Jean van Bladel, die bij de wollenstoffenfabriek werkte als meesterknecht, trad ze op 21 jarige leeftijd in dienst als kantoormeisje. Dagelijks liep ze vanuit haar huis aan het Wilhelminapark 91 naar de Spoorlaan en weer terug. Gedurende de ruim zestig jaar dat ze werkte, heeft ze zich nooit ziek gemeld. Slechts twee dagen verzuim stonden op haar conto, een halve dag voor de begrafenis van haar moeder en 1,5 dag tijdens de oorlog. De verduistering zorgde ervoor dat ze een door de Duitsers gespannen draad niet had gezien en daardoor viel.
Ze had een speciale band met het koningshuis. Bij het koninklijk bezoek aan Tilburg in mei 1895 mocht Antje van Bladel de toen veertienjarige kroonprinses Wilhelmina bloemen aanbieden. Daarnaast was ze bijzonder trots op haar koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van dit gouden jubileum.
Je zou denken dat vijftig jaar arbeid en een leeftijd van 71 jaar voldoende aanleiding zouden zijn om met pensioen te gaan. De directie van het bedrijf heeft het pensioen vaak aan haar aangeboden. 81 was ze toen ze in september 1948 haar diamanten dienstjubileum vierde. En ook op 81 jarige leeftijd weigerde ze met pensioen te gaan. Het lange werken bij de fabriek leek geen invloed te hebben gehad op haar gezondheid, ze was 87 jaar oud toen ze in maart 1955 overleed.

Nieuwe Tilburgsche Courant 01-10-1938


Foto
Deze foto uit 1938 kregen we cadeau van Ad Pijnenburg. Naast Antje van Bladel in het midden zien links van haar op de eerste rij leden van de familie Mutsaerts en vierde van rechts op de eerste rij de pastoor van de Noordhoek. Het kruisje boven het hoofd op de tweede rij is dochter Van Hommelen en boven haar evenals met een kruisje haar vader Jo van Hommelen.
Mochten er op de foto meer gezichten zijn, die u herkent, de informatie is meer dan welkom.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag