Database Belgische vluchtelingen helemaal online!

4
24-07-2014
  • vrijwilligers
  • Regionaal Archief Tilburg
  • Joseph Kalatsch
  • database
  • Belgische vluchtelingen
Registratiekaart Joseph Kalatsch
Het derde - en laatste- gedeelte van de database met daarin de namen van Belgische vluchtelingen staat online! In totaal zijn er nu 15.712 namen waarin gezocht kan worden. Nederlandse en Belgische vrijwilligers hebben deze gegevens de afgelopen maanden ingevoerd in de database.

Ondanks de verschillende tellingen door de politie langs de huizen, en de registratie bij aankomst van de vluchtelingen, is er geen exact aantal vluchtelingen bekend dat in Tilburg heeft verbleven.het zijn er waarschijnlijk veel meer geweest dan 15.000. Veel vluchtelingen lieten zich namelijk niet registreren bij aankomst, vooral degenen die niet via het station arriveerden. Ook de vluchtelingen, die niet vanuit België, maar vanuit een andere Nederlandse gemeente kwamen, lieten registreren vaak achterwege. De mogelijkheid bestaat dat een vluchteling die twee dagen in Tilburg verbleef, wel geregistreerd is terwijl er waarschijnlijk ook vluchtelingen zijn gewest die maanden of jaren in Tilburg hebben gewoond zonder geregistreerd te zijn.
Aankomst Belgische vluchtelingen in 1914

Om een goed overzicht te krijgen van de inkomende en vertrekkende vluchtelingen werden, naast registratie, door de gemeente regelmatig tellingen gehouden van de Belgische vluchtelingen. Deze tellingen werden zo georganiseerd, in verband met de vlottende bevolking, dat zij binnen een dag beëindigd konden worden. Pas eind 1915, toen er enige stilstand viel waar te nemen in het komen en gaan van de vluchtelingen, begon de gemeente de registratie van vluchtelingen in vaste banen te leiden. In plaats van de gezins- en persoonskaarten, en de lijsten van de tellingen, werd een numeriek kaartsysteem aangelegd, dat in hoofdlijnen overeenkomst vertoonde met het bevolkingsregister. Door regelmatige controle bleek dat veel vluchtelingen in Tilburg verbleven, zonder dat zij zich geregistreerd hadden.

behalve Belgen zijn er ook veel (in België of Duitsland woonachtige) Nederlanders naar Tilburg gevlucht. Ook Fransen, Polen, een enkele Oostenrijker en Russen zijn te vinden in de database, zoals de Russische deserteur Joseph Kalatsch die vanaf Grodno (voormalig Rusland) via Rotterdam naar Tilburg vluchtte.

1 comment

Reageren
  1. Karel | Mar 04, 2017

    De Erfgoedcel Noorderkempen liet weten dat het RAT nu de volledige lijst heeft van de Belgische vluchtelingen in WO1, die in Tilburg passeerden.

    Vanuit de heemkundekring van Merksplas (vroeger ook geschreven als Merxplas) zoeken we alle personen:

    - geboren in Merksplas

    - wonend in Merksplas

    - gepasseerd langs Merksplas

    Kan u ons daarbij helpen?

    (Blijkbaar kan men niet zoeken op de gemeentenaam)

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag