Handig voor je stamboomonderzoek - oude handschriften kunnen lezen

6
16-03-2014
  • oud schrift
  • stamboomonderzoek
  • paleografie
  • lezen
  • leren
  • cursus
  • bronnen
Op 16 april aanstaande begint de cursus Oud-schrift voor beginners. Je loopt er allemaal een keer tegenaan. Je stamboomonderzoek is lekker onderweg en dan loop je tegen nieuwe vragen aan. Wat schreven die mensen nou toch? Wat staat er en wat betekenen die woorden? Is dat Latijn?
Hoe verder je onderzoek vordert, des te verder terug in de tijd je terecht komt. Het handschrift verandert en het taalgebruik ook. Dat gaat een tijdje goed maar op een gegeven moment heb je hulp nodig om de archiefstukken te kunnen lezen. Zeker als je in het stadium belandt dat je je toevlucht gaat zoeken in andere archiefbronnen dan de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters of de doop-, trouw- en begraafregisters.

In de cursus oud-schrift voor beginners leer je de handschriften beter te lezen en maak je kennis met andere bronnen die je stamboomonderzoek kunnen verlevendigen. In zes lessen leer je de oudere teksten beter te begrijpen.
De teksten in deze cursus komen voornamelijk uit de 19de en 18de eeuw. Heb je de smaak te pakken dan is er ook nog een cursus voor gevorderden.

Deze cursus maakt gebruik van een online leeromgeving en software die het transcriberen, het "vertalen" van de oude teksten in moderne letters, eenvoudiger maakt. De cursusdagen zijn op woensdagmiddag van 14u-16u. De ervaring leert dat je als cursusdeelnemer de discipline moet opbrengen om huiswerk te maken. Handschriften leren lezen kan maar op één manier: oefenen, oefenen en oefenen.

Wij helpen je graag op weg om de eerste stappen te zetten naar meer kennis over het verleden. Het lezen van de oudere bronnen, het lezen over je voorouders en hun belevenissen smaakt altijd naar meer en maakt een stamboom(onderzoek) een stuk interessanter.

Meld je snel aan, Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag