Verdwenen stadsbeelden: Lidwinakerk

1
24-02-2014
  • Rijke Roomse Leven
  • Tilburg
  • Oerle
  • Mariaschool
  • Lidwinakerk
  • Kees Koster
  • Gustaveschool
  • Franz Tilman
  • De Tiliander
  • Bernadette kleuterschool
  • bedevaart
  • aanwinst
Bouw van St.Lidwinakerk
De St. Lidwinakerk aan de Generaal Kockstraat werd in 1952 gebouwd naar een ontwerp van Eindhovense architect Kees de Bever. De bouwpastoor was F.M.J. (Franz) Tilman. Eerder was Tilman benoemd tot kapelaan van de Noordhoek en kreeg in 1950 de opdracht van de bisschop de kerk van de 23ste parochie van Tilburg te gaan bouwen. Het werd een bakstenen kerk in de toenmalige nieuwbouwwijk Oerle, een witte kerk in een groene wijk. Het was ook Franz Tilman, die de naam van de kerk Lidwina bedacht. Tilman werd geboren op 14 april 1912, de naamdag van de heilige Lidwina van Schiedam. Lidwina is de beschermheilige van langdurige zieken, maar ook van schaatsers.

Pastoor Tilman













Actief parochieleven
Het was een actieve parochie. In de geest van Lidwina organiseerde Tilman verschillende ziekendagen. Ook kwam er een beeld van de heilige Lidwina, vervaardigd door frater Cyriel Witters. Bedevaarten op bromfietsen werden gehouden naar de Sint Jan in 's-Hertogenbosch. Maria Lichtmis op 2 februari werd uitgebreid gevierd met alle moeders en dopelingen van het afgelopen jaar. Omdat baby’s vrijwel altijd op de dag van geboorte werden gedoopt, konden moeders daar nooit bijzijn. Het 25-jarige lustrum in 1977 werd door 250 parochianen gevierd. Tilman bleef tot 1982 pastoor, het waren dertig plezierige en actieve jaren. Naast de kerk werden er ook nog drie lagere scholen, het bejaardenhuis Koningsvoorde en een buurthuis Den Til werden gebouwd. En ook daar werd een persoonlijke tintje aan gegeven, de Sint Gustaveschool werd genoemd naar de vader van Franz Tilman en de Mariaschool naar zijn moeder. De kleuterschool Bernadette kreeg de naam van zijn zus. Tilman overleed in 1996.

Bromfietsenbedevaart
Sloop
We spreken in de verleden tijd, want de kerk is in 2005 gesloopt. Vanaf oktober 2003 werden er geen kerkdiensten meer gehouden, er waren 1.500 ingeschreven parochieleden, maar slechts zo'n 40 kwamen wekelijks naar de kerk. Twee jaar eerder werd nog geprobeerd, de kerk te behouden door een fusie aan te gaan met de H. Gerardus Majella Parochie aan de Trouwlaan. Het was de uitdrukkelijke wens van het bisdom dat de St. Lidwinakerk zou worden gesloopt.
Uit de nalatenschap van de onlangs overleden Kees Koster kwam divers historisch fotomateriaal van de kerk te voorschijn. Fotomateriaal, dat het Regionaal Archief Tilburg in ieder geval nog niet in het bezit had. Kees Koster staat bekend vanwege zijn ontwerpen voor de wandkleden in de Lidwinakerk, vervaardigd door de trappistinnen te Berkel-Enschot.

Wandkleed De opdracht van Jezus in de tempel
We zien op de foto's de eerste steenlegging op 9 maart 1952 en het inmetselen van een oorkonde in een koker in de kerk, de skelterrace op de Gustaveschool. Er is ook persoonlijk materiaal, de viering van verjaardagen op de pastorie. Maar ook de afbraak is op de gevoelige plaat vastgelegd.

De foto’s lijken zo kort geleden te zijn genomen en zijn toch al weer ver verleden tijd.

4 reacties

Reageren
  1. luud | Apr 10, 2020
    Hallo René, Wij weten niet of en waar de eerste steen bewaard is gebleven. Helaas. Mogelijk dat de parochie die nu daar actief is daar meer van weet? Lees bv. deze pagina van Gerardus Majella:  https://www.hlgm.nl/parochie/lidwina/
  2. René | Apr 03, 2020
    Kunnen jullie mij vertellen waar die eerste steen is gebleven?   hij schijnt bewaart te zijn na de sloop
  3. jojanneke | Dec 14, 2018
    Beste Frans, dank voor het opmerken. Het is gewijzigd.
  4. Frans Hendriks | Dec 03, 2018
    Er staat ergens Gerarda Majella kerk: dat moet zijn Gerardus Majella

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag