Documenten Coba Pulskens online

0
07-05-2013
  • archief
  • Tweede Wereldoorlog
  • Dwight Eisenhower
  • Coba Pulskens
  • verzet
  • Tilburg
  • Ravensbrück
  • oorlogsslachtoffer
  • Diepenstraat
  • aanwinst

Van Francoise van der Steen-Pulskens ontving het Archief waardevolle documenten van verzetsheldin Coba Pulskens. Het Brabants Dagblad berichtte zaterdag 4 mei 2013 uitgebreid over de schenking (link).

Tante Coba was de peettante van Francoise Pulskens. Francoise woonde als meisje vlak in de buurt en ging  vaak in het huis aan de Diepenstraat spelen. Het huis is afgebroken. Tante Coba was een vriendelijke en hartelijke vrouw. Van tante Coba mocht veel meer dan thuis, zo mocht de puzzel blijven ‘staan’.  Ze leek voor niets en niemand bang. Midden in de oorlog kwam ze haar tante Coba tegen op de kermis met aan iedere arm een Joodse onderduikster. De deur aan de Diepenstraat was nooit op slot. Haar tante Coba is en blijft een begrip in Tilburg. Echter het verlenen aan hulp aan onderduikers en vliegeniers moest ze met de dood bekopen in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze werd daar  in februari 1945 vergast.




Een goedlachse Coba Pulskens met vier Limburgse verzetstrijders die bij haar waren ondergedoken. Van links naar rechts Harrie Winkelmolen, Leo Winkelmolen, Jac Theelen en Jos Theelen

De dood van Coba Pulskens  heeft  veel verdriet bij de familie Pulskens veroorzaakt, zeker ook bij Francoise die toen nog een jong meisje was. Het Archief heeft  de nieuwe documenten laten digitaliseren en online geplaatst. Het verdriet lees je in de documenten terug.  "Moest het eerste nieuws dat ik van U. na den oorlog ontvint, zo wreed en droevig zijn".  Maar ook de internationale erkenning voor het werk van Coba Pulskens is bijzonder, zoals door de Amerikaanse president Dwight Eisenhower.


Via deze link kunt u de geschonken documenten online bekijken.

1 comment

Reageren
  1. LHM winkelmolen | Jan 07, 2020
    Hallo,ik ben de oudste zoon van onderduiker harrie winkelmolen,die bij coba pulskens heeft ondergedoken gezeten,graag wil ik hierover meer weten,waar moet ik me melden,indien mogelijk uw advies hierover,mijn vader heeft ooit ook het kruis van verdienste gekregen,maar ik weet niet waar dat gebleven is,ook mijn oom leo winkelmolen(mijn peetoom)hopelijk kunt u of een uwer mij advies geven,inmiddels ben ik 78 jaar,en ik ben de enige zoon wat nog leeft,gr.leo winkelmolen

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag