Een miljoen namen

0
22-02-2012
  • vrijwilligers
  • stamboomonderzoek
  • genealogie
  • bevolkingsregisters
  • archief
Kortgeleden zijn we een mijlpaal gepasseerd. De miljoenste naam uit het bevolkingsregister is ingevoerd in onze database.
Wat maakt het bevolkingsregister zo'n unieke bron?
De registers van de burgerlijke stand zijn vaak momentopnamen: alleen een wijzigingen op dat moment wordt genoteerd. Een overlijden, huwelijk of geboorte.
Maar bij een inschrijving in het bevolkingsregister krijg je juist een duidelijk beeld wat er in een huis afspeelde: wie er woonde, wie vertrok waar naar toe en hoe de kost verdiend werd.
De meeste bevolkingsregisters zijn niet alfabetisch ingedeeld maar op straatnaam. Dus niet alleen op gezinsniveau maar ook op straatniveau is er een beeld te schetsen.
Dit alles werd genoteerd in grote registerboeken.
In de jaren twintig van de twintigste eeuw werd het gemeentes toegestaan om gegevens los op kaarten te noteren. Vanaf die tijd worden de gegevens genoteerd op zgn. gezinskaarten. Er is dan alleen de registratie van de leden van een gezin. Eventuele kostgangers of andere inwonenden worden genoteerd in een apart register van alleenwonenden en diensboden.

Het grootste deel van de bevolkingsregisters in ons werkgebied lopen door tot de tweede helft van de jaren 30 maar uiterlijk tot 1939. Bij stamboomonderzoek zijn deze registers erg belangrijk om tijd te overbruggen. De registers van de Burgerlijke stand kennen strikte regels van openbaarheid ( overlijden 50, huwelijk 75 en geboorte 100 jaar na dato) Maar in het bevolkingsregister en op de gezinskaarten werden huwelijksdatums en gezinsuitbreiding ook genoteerd.
De registers zijn ook in hun geheel digitaal door te bladeren. Via het menu genealogie heeft u de mogelijkheid -inzien van bronnen-.

In de maand april staan we nog een keer stil bij dit bijzondere moment met alle vrijwilligers tijdens een feestelijke bijeenkomst.
 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag