Nieuw boek over Oisterwijkse natuur en toerisme

0
06-12-2011
  • Oisterwijk
  • vennen
  • toerisme
  • recreatie
  • natuur
  • bossen
Op dinsdagmiddag 22 november presenteerde Stichting Kwartier van Oisterwijk hun nieuwe boek over Oisterwijk getiteld: 'Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen'. Geschiedenis van natuur en toerisme in Oisterwijk.
Dit boek is deel 4 van de Oisterwijkse Historische Reeks. Het project startte in 1997 en heeft door allerlei oorzaken lang geduurd. Maar nu ligt er een kloek boek, in full colour uitgegeven. Het is een prachtige uitgave geworden.
Een team van schrijvers, onder eindredactie van Theo Cuijpers, heeft in al die jaren stukje bij beetje de geschiedenis van het toerisme in Oisterwijk op papier gesteld. Daarvoor was veel archiefonderzoek nodig. Het archief van Natuurmonumenten is daarvoor vele maanden verhuist van Stadsarchief Amsterdam naar Regionaal Archief Tilburg. Dat was voor de onderzoekers natuurlijk veel makkelijker bereikbaar om de vele archiefstukken door te nemen en relevante informatie over te nemen.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Hans Janssen die in zijn dankwoord nog eens memoreerde dat natuur en Oisterwijk een sterk verbond hebben en in het verleden ook hadden. De welvaart van het dorp is voor een belangrijk deel te danken aan de toeristische waarde van de bossen en vennen. Het toerisme in Oisterwijk gaat terug tot het midden van de 19de eeuw. De schaal waarop er toen werd gerecreëerd was natuurlijk een stuk kleiner dan heden ten dage. De groei van het recreatief gebruik van de bossen en vennen, de strijd om het grondgebruik tussen landbouw, stedebouw en natuurmonumenten, al deze aspecten komen aan bod in dit boek.

Theo Cuijpers nam afscheid van het schrijversteam dat verder bestond uit Wim de Bakker, Frans Kapteijns, Louis Nouws, Ad van den Oord en Lambert Winkelmolen. In zijn afscheidswoord schetste Theo uitgebreid de lange wordingsgeschiedenis van het boek. Hij roemde de Oisterwijkse natuur en beschouwde dat als het meest onderscheidende element van Oisterwijk als gemeente.

Het is een prachtig geïllustreerd boek geworden met een mooie balans tussen authentieke, meestal zwart-wit, foto's en recentere kleurenfoto's. Regionaal Archief Tilburg heeft ook enkele foto's uit zijn collectie bijgedragen aan dit boek. De uitgave bevat ook een dvd met een aantal historische toeristische plattegronden van Oisterwijk en een paar films over de natuurgebieden waarvan er ook een uit de collectie van het archief komt.

Het boek is o.a. te verkrijgen via de webstie van Stichting Kwartier van Oisterwijk.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag