Op bezoek bij Gemeentearchief Roosendaal

0
23-05-2011
  • educatie
  • communicatie
  • archief 2.0
  • Gemeentearchief Roosendaal
Foto van www.toegankelijkbrabant.nl
Als communicatiemedewerker van Regionaal Archief Tilburg is het leuk om ervaringen uit te wisselen met collega's van andere archieven. Maandag 23 mei bezocht ik het Gemeentearchief Roosendaal en sprak met de medewerker educatie en communicatie. Dit contact ontstond met collega's van haar op de boot tijdens de Laurentiusviering in Den Bosch op 29 maart.

Dit archief valt onder de gemeente Roosendaal en alleen de archieven van díe gemeente en de 5 kerkdorpen in de collectie heeft. Regionaal Archief Tilburg heeft van 12 gemeenten en een waterschap archieven in de collectie. Een voordeel van een archief dat onder een gemeente valt is dat het mee kan liften in de communicatiemiddelen van een gemeente, zoals de vaste pagina's in de lokale krant. Vanuit het archief in Tilburg (geen onderdeel van de gemeente Tilburg) is dat veel lastiger. Persberichten worden lang niet altijd opgepikt en zonder plaatsing komen er minder mensen naar je evenement, lezing, website etc. Persberichten en nieuwsbrieven zijn en blijven toch wel een heel belangrijk medium om je activiteiten onder de aandacht te brengen. Veel van onze gebruikers zitten immers (nog) niet op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Vanuit Tilburg maken we weer veel meer gebruik van nieuwe media in vergelijking tot Roosendaal. Een aantal medewerkers van het archief in Roosendaal sluit op 23 mei echter de 23 Archiefdingen af, dus wie weet komt daar binnenkort verandering in!
Heel populair in Roosendaal is het Historisch raadsel. Elke maand een nieuwe lastige vraag met een prijs voor de winnaar. Heel leuk idee!
Over en weer werden tips uitgewisseld op het gebied van educatie (Boymans, Archief 2.0) en communicatie (MuseumNext). Het depot en de tentoonstelling bekeken (nu over Joegoslavische vrouwen die tussen 1969 en 1974 naar Roosendaal kwamen om er te werken in fabrieken als Red Band en Vero).

Eén van de archivarissen mengde zich in het gesprek. Zij stuitte nog steeds op het probleem dat mensen vaak geen benul hebben wat een archief doet en wat je er kunt vinden. Mensen weten niet dat het een openbare plek is. Je hoeft er geen afpraak te maken, je hoeft er geen lid van te zijn, het is er voor iedereen. Zouden we misschien iets kunnen maken als "Het archief voor beginners", met daarin basiszaken als openbaar, kosteloos, open, voor iedereen, je wordt er geholpen, geschiedenis van je plaats of regio, heel mooi materiaal, soms mag je het origineel in handen houden, dan hou je geschiedenis vast, jouw geschiedenis.


En het is anders dan een bibliotheek of een museum. In een bibliotheek lees je wat anderen over geschiedenis hebben geschreven. In een museum zie je objecten uit de geschiedenis. In een archief ga je zelf de geschiedenis onderzoeken en opschrijven. Schrijvers van historische boeken komen dus veel in archieven om te zoeken naar mooie verhalen. Zelf ook mooie verhalen maken? Begin in een archief.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag