Soundbites - dialect horen spreken

1
05-01-2010
  • podcasts
  • dialecten
  • audio
Vandaag las ik in @data & research, een kwartaalblad over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen, over een nieuw onderdeel in de website van het Meertens Instituut. Het is de digitale weerslag van het project "Soundbites uit vervlogen tijden" van het Meertens Instituut en DANS (Data Archiving and Networked Services).
Op die website kun je luisteren naar een groot aantal dialecten uit Nederland die tussen 1950 en 1980 zijn opgenomen. Een prachtig document dus! Niet alleen voor de geïnteresseerden in dialecten, maar ook om het tijdsbeeld dat in de gesprekken doorklinkt.

Uit ons werkgebied zijn er veel plaatsen waarvan een opname aanwezig is. Een waardevolle aanvulling op de archieven die wij bezitten en vooral de documenten van de overheid bevatten, op papier. In deze gesprekken kunt u horen hoe de mensen over bepaalde gebeurtenissen en ontwikkelingen dachten.

De (voormalige) gemeenten waarvan u de gesprekken kunt beluisteren zijn:
Alphen, Gilze, Goirle, s-Gravenmoer, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Hooge Zwaluwe, Den Hout, Kaatsheuvel, Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk, Raamsdonksveer, Tilburg en Udenhout.

Website van het Meertens Instituut met de Soundbites

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag