Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vincent van Gogh

Op 15 september 1866 liet de toen 13-jarige Vincent Van Gogh (Groot-Zundert 1853 – Auvers-sur-Oise (F) 1890) zich inschrijven in het Tilburgse bevolkingsregister. Hij ging in de kost bij Jan Hannik op Korvel 57 (Sint Annaplein 18-19). Hij werd leerling aan de Rijks-HBS Koning Willem II, destijds de enige HBS van Brabant.

In de eerste klas kreeg hij van de 34 lesuren per week 4 uur handtekenen en 1 uur rechtlijnig tekenen van Constant Huijsmans. In juli 1867 nam hij deel aan het overgangsexamen. Hij scoorde een gemiddelde van 7,36 punt per vak. In het tweede leerjaar verliet hij om onbekende redenen vroegtijdig de HBS. Op 19 maart 1868 liet hij zich uitschrijven uit het bevolkingsregister en vertrok hij naar Zundert.

Er is slechts één gedateerde tekening uit zijn Tilburgse periode bekend, een schets van een boer. Ook is er een foto waarop hij met zijn medeleerlingen en docenten staat afgebeeld. Meer is over zijn periode in Tilburg niet bekend. In zijn brieven aan zijn broer Theo rept Van Gogh er slechts één keer over. Over de Londense voorstad Brixton schreef hij in 1873: ‘Het heeft wel iets van Tilburg of zoo…’

Tegen de gevel van het pand Sint Annaplein 18-19, de plaats waar zijn kosthuis stond, is op initiatief van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt een gedenkplaat aangebracht. Van Gogh is nu wereldberoemd en hij kan daarom de bekendste inwoner van Tilburg worden genoemd. In 2009 is in het Paleis-raadhuis Vincents Tekenlokaal nagebouwd, een onderdeel van Stadsmuseum Tilburg.

Het Geheugen van Tilburg

Verhalen over Vincent van Gogh op geheugenvantilburg.nl