Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Persbureau Van Eijndhoven

Persbureau Van Eijndhoven
Martien van Eijndhoven met zijn favoriete foto bij zijn pensioen in 1984 (foto Persbureau van Eijndhoven).
Geschiedenis
Opgericht 1941
Oprichter Martien van Eijndhoven
Structuur
Werkgebied Regio Tilburg, later ook nationaal en internationaal.
Plaats Tilburg

Oprichting en beginjaren

Op 26 april 1941 was Martien van Eijndhoven (Hoogeloon, Hapert, Casteren 13 februari 1919 - Tilburg 30 december 1994) de oprichter van Foto Van Eijndhoven, wat zich later ontwikkelde tot Persbureau Van Eijndhoven. Samen met zijn vrouw Wilhelmina (Mien) Cornelia Antonia Jansen (Tilburg 7 augustus 1916 - Tilburg 31 augustus 1999) maakte hij van een fotohobby zijn werk. Het bedrijf werd destijds gerund vanuit het woonhuis aan de Oeverstraat.

In de beginjaren werkte Martien nog bij Wollendekenfabriek AaBe. Wanneer hier gefotografeerd moest worden werd de arbeider onder werktijd naar huis gestuurd om vervolgens in pak en met fototoestel terug te keren als fotograaf. Waarna hij het vaak hoge bezoek in de fabriek mocht fotograferen. Uit deze vroege jaren zijn helaas bijna foto’s bewaard gebleven.

Een familiebedrijf

In de jaren die volgden ontwikkelde Foto Van Eijndhoven zich tot Persbureau Van Eijndhoven. Een familiebedrijf waar eerst oudste zoon Tiny (1943) en later ook zoon Jan (1947) in meewerkten. In 1984 ging oprichter Martien van Eijndhoven op vijfenzestigjarige leeftijd met pensioen. Hiertoe kreeg hij een groot afscheid in de Tilburgse schouwburg. In 1992 kwam Jeroen, kleinzoon van Martien en zoon van Tiny, in dienst. Eerst als fotograaf, later als cameraman. Uiteindelijk trad Jeroen in 2001 toe tot de directie.

Persbureau Van Eijndhoven verhuisde in 1993 vanuit de Oeverstraat naar een nieuw pand aan de Grevelingen in de Blaak. Hier was een eigen studio, straalzender en kantoor.

Persfotografie en reportages

In de regio Tilburg is van Eijndhoven vooral bekend door de fotografie voor Het Nieuwsblad van het Zuiden, tegenwoordig het Brabants Dagblad. In die hoedanigheid is een gigantisch fotoarchief opgebouwd, wat in 2023 is overgedragen aan het Regionaal Archief Tilburg.

De fotografie voor zowel regionale als landelijke kranten, werd uitgebreid met film toen in 1965 het toenmalige NTS-Journaal vroeg om bewegende beelden te maken van de eerste grote bankoverval van Nederland, op de AMRO-bank in Tilburg. In de jaren tachtig namen de werkzaamheden in binnen- en buitenland voor het NOS Journaal toe.

Denk aan verslaggeving in oorlogsgebied zoals de Golfoorlog, de oorlog in Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Congo. Maar ook het volgen van vele verkiezingen in Amerika, Zuid-Afrika, Duitsland en Suriname. En andere historische gebeurtenissen, waaronder de val van het IJzeren Gordijn in Roemenië, Oost-Duitsland en Hongarije, maar ook de tsunami in Thailand, en verschillende EK’s en WK’s voetbal, en Olympische Spelen.

De Van Eijndhovens hebben in alle hoeken van de wereld beelden gemaakt, maar vergaten nooit hun Tilburg. Regelmatig kwamen er bij een storm of flinke regenbui de eerste beelden in het Journaal uit Tilburg.

Bronnen

  • Archief 1657 Persbureau Van Eijndhoven, Regionaal Archief Tilburg.
  • Foto’s uit het archief van van Eijndhoven zijn onder meer gepubliceerd in de boeken Tilburgse Kermis 1950-2000, Tilburg in de jaren ’60, Tilburg in de jaren ’70 en Tilburg in de jaren ’80.