Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Peerke Donders

Petrus (Peerke) Donders CSsR
Hoofdambt Priester
Echte naam Peerke Donders
Geboortedatum 27 oktober 1809
Geboorteplaats Tilburg
Sterfdatum 14 januari 1887
Sterfplaats Batavia (Suriname)


Geboortehuisje
Replica geboortehuisje Peerke Donders in het Peerke Donderspark.


Graf Peerke Donders
Het graf van Peerke Donders; Suriname.

Petrus (Peerke) Norbertus Donders CSsR (Tilburg, 27 oktober 1809 – Batavia (Suriname), 14 januari 1887) was een Nederlandse priester die in 1982 is zalig verklaard

Deze zeer gelovige zoon van een thuiswever werd in 1841 tot priester gewijd. In 1842 vertrok hij voorgoed naar de missie in Suriname. Vanaf 1856 werkte hij uitsluitend onder de melaatsen in de melaatsenkolonie Batavia. Op 24 juni 1867 trad hij toe tot de redemptoristen. Op 23 mei 1982 werd hij zalig verklaard en een werkgroep werkt nog altijd aan zijn heiligverklaring.

Vanuit de Pater Donders Vereniging, opgericht in 1934, wordt zijn hedendaagse betekenis gerelateerd aan de multiculturele samenleving. Peerke wordt daarvan als de patroon gezien, omdat hij zich ver van huis inzette voor de medemens, omdat onder zijn vereerders veel Surinamers zijn en omdat zijn heiligdom grenst aan het multiculturele stadsdeel Tilburg-Noord.

In 2009 werd op het bedevaartsoord Peerke Donders in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg een museum geopend waarin onder meer aandacht wordt besteed aan het leven van deze missionaris en de betekenis die hij nu nog heeft. Voorafgaand aan de opening van dit Peerke Donders Paviljoen werd het complete bedevaartsoord gerestaureerd. Het museum is gebouwd op de plaats van de semi-openluchtkapel, die achter zijn geboortehuisje in 1982 werd geopend. Zowel de restauratie als de bouw van het museum zijn gerealiseerd dankzij particuliere schenkingen. Met name Stichting Jacques de Leeuw was hierbij van grote betekenis, alsmede fondsenwerver Guido Mannaerts.

Een paar jaar eerder hielden Headly Binderhagel en Paul Spapens een succesvolle sponsoractie voor de restauratie van de Sint Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo. In 1921 werden de stoffelijke resten van Peerke hier bijgezet.

Twee eeuwen na zijn geboorte is Peerke nog steeds hét icoon van Tilburg. Peerke wordt in Tilburg met vele glas-in-loodramen en beelden herdacht. De bekendste daarvan staat bij het Wilhelminapark. Sinds 2010 wordt de Gouden Peerke uitgereikt. Deze jaarlijkse onderscheiding gaat naar personen, bedrijven en instellingen die de werken van barmhartigheid praktizeren. De prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een beeldje van Peerke.

Het Geheugen van Tilburg

Verhalen over Peerke Donders op GeheugenvanTilburg.nl