Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Schijf

In de middeleeuwen was De Schijf nog een uitgestrekt akkergebied. Het lag centraal tussen de herdgangen: De Reit, De Hoeven, De Veldhoven, Kerk en Heuvel en Korvel. Als ‘die Scive’ komt het reeds voor in 1389.

De Schijf is zelf nooit een herdgang geweest. Het gebied behoorde tot de omliggende herdgangen, en alleen de randen waren bewoond. Dwars door de Schijf liep een aantal landwegen, die de herdgangen met elkaar verbonden. Zo was er in 1430 sprake van de ‘kercwech, die van den hoeven ter kercken van tilborch toe gheet, in die scijven’. Hiermee worden de huidige Boomstraat en Korte Schijfstraat bedoeld. De relatief hooggelegen Schijf waterde aan de noordzijde via enkele beekjes (waterlopen) af.

Op de kaart van Zijnen (1760) vinden we de benaming Hagelkruis daar waar de Prunusstraat, Boomstraat en Elzenstraat samenkomen. Een hagelkruis diende om gewassen te beschermen tegen onweer en hagel. Ze waren meestal van steen en stonden vaak op de uithoeken van de parochies. Ze fungeerden ook als halteplaats of keerpunt bij processies.

Er zijn aanwijzingen dat op deze plek vroeger een kerkje of een kapel heeft gestaan. De Schijf is tegenwoordig ruwweg het gebied dat omsloten wordt door de spoorweg, de Noordhoekring (vroeger Lange Schijfstraat), Ringbaan-West en Bredaseweg.