Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

D'n Atelier

In 1863 werd tussen Breda en Tilburg het eerste baanvak van de Staatsspoorwegen (spoorlijn) geopend als aanzet tot een lijnennet in Zuid-Nederland. De regering besloot een herstelwerkplaats voor rollend materieel in Tilburg te vestigen, dit vanwege de centrale en strategische ligging en de beschikbaarheid van grond bij het station.

De gemeente verkocht dertien hectare grond voor de vestiging van de Centrale Werkplaats van de Staatsspoorwegen. In 1868 werd begonnen met de inrichting en bebouwing van het complex, dat in de volksmond ‘D’n Atelier’ ging heten. In 1869 startte de wagenmakerij en vanaf 1871 werden ook stoomlocomotieven hersteld. Er werkten toen 291 personen, grotendeels afkomstig van boven de rivieren. Een plattegrond uit 1887 toont al een omvangrijk complex met werkplaatsen, magazijnen en facilitaire onderdelen. In 1892 werd het herstel van goederenwagons afgestoten, waarna men zich volledig toelegde op personenrijtuigen en locomotieven.

Het werkplaatscomplex werd in de loop der tijd nog talloze malen uitgebreid en gemoderniseerd. Het aantal herstellingen groeide gestaag en daarmee ook het aantal werknemers. In 1920 had D’n Atelier 1358 personeelsleden en was toen al lange tijd de grootste werkgever in Tilburg. Vanaf 1917 fuseerde de Staatsspoorwegen met andere spoorwegmaatschappijen in de Nederlands(ch)e Spoorwegen (NS). Door reorganisaties werden vanaf 1932 in Tilburg alleen nog locomotieven hersteld, waardoor het aantal werknemers terugliep. Door latere herschikkingen bij de NS zou het personeelsbestand regelmatig fluctueren.

Bij de verzelfstandiging van de NS in de jaren negentig werd de werkplaats onderdeel van het bedrijf NS Materieel, nu NedTrain geheten. In 2007 sloten NS Vastgoed en de gemeente een overeenkomst voor de verplaatsing van de werkplaats naar industrieterrein Loven. Deze verhuizingsoperatie start in 2012. Hierna krijgt de stedenbouwkundige invulling van de Spoorzone gestalte.

Zie ook

Externe link