Bezoek van nieuwe burgemeester van Tilburg

4
16-02-2018
  • Tilburg
  • burgemeester
  • bezoek
Burgemeester Weterings_ WilliamvanderVoort
(fotografie William van der Voort)
Nog maar twee en een halve maand is Theo Weterings burgemeester van Tilburg en nu al kwam hij op bezoek bij het archief en stadsmuseum. We wisten dat de nieuwe burgemeester zeer geïnteresseerd is in geschiedenis en dat bleek helemaal waar tijdens dit bezoek. Het eindigde dan ook veel later dan van te voren gepland was!

Gert-Jan de Graaf liet de burgemeester kennis maken met Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg en Vincents Tekenlokaal. De ontwikkelingen van het e-depot, auteursrecht en digitalisering passeerden de revue, maar ook Tilburgs nominatie voor de BNG Bank Erfgoedprijs, de Erfgoed Community, de nieuwe locatie van Vincents Tekenlokaal en plannen voor het Paleis-Raadhuis.

BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-15-kleinIn de presentatie van projectleider Luud de Brouwer kwamen de vele projecten en online activiteiten van het archief voorbij. Gert-Jan had eerder al gemeld dat we een van de eerste archieven in Nederland zijn met een werkend e-depot, Luud wist te vertellen dat we in 1997 één van de eerste archieven in Nederland met een website waren (het 3e?). Websites als Tilburg op de Kaart en de Wiki hebben nu ook andere versies binnen ons werkgebied (zoals de Udenhout Wiki, Raamsdonkdveer op de Kaart en Tilburg University in de Wiki). We werken met dergelijke diensten nauw samen met anderen zoals heemkundekringen in ons werkgebied. Het succes van chatten (samen met BHIC en Westbrabants Archief) kwam voorbij met een voorbeeld van de chatdienst van de avond ervoor (4 chats tegelijk!). Maar wat ook niet ontbrak was wat beeldmateriaal uit de tijd dan Theo Weterings opgroeide in Tilburg: de buurt waar hij woonde en de middelbare school waar hij op zat.

BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-26-kleinPetra Robben zoomde in op een paar successen van Stadsmuseum Tilburg in 2017. Koningsdag met het Stickerboek en 10 dagen op pad voor de koning waren uiteraard hoogtepunten. In 2018 zijn er plannen voor samenwerking met het basisonderwijs voor een project rondom 4 en 5 mei. Dit is ontstaan vanuit een verzoek van de gemeente. BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-34 kleinDe gemeente maakt het jaarlijks mogelijk om erfgoedprojecten uit te voeren via een subsidie. Stadsmuseum Tilburg beheert deze gelden samen met partners uit de Erfgoed Tilburg-groep. In 2017 zijn 14 projecten financieel gesteund met deze subsidie.
De nieuwe burgemeester kon ook alvast het schilderij bekijken dat hij graag op zijn nieuwe werkkamer wil hangen. Daarop is de intocht van Koning Willem II te zien in Tilburg in 1841.

BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-53 kleinTijd voor een rondgang door een deel van het gebouw met uiteraard het depot, waar wat bijzondere stukken klaarlagen. Verrassing was er onder andere over de Russische kaart uit 1981 van Tilburg (alle straatnamen in het Russisch!). BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-71 kleinVerwondering over een document uit de schepenbank van Tilburg, 1681, waarin een strafbaar feit werd behandeld: de zelfmoord van een jonge man. Zelfmoord was strafbaar in de 17e eeuw en ook al was de persoon al dood, er werd toch een zaak tegen hem aangesponnen!
De muurkranten kon de burgemeester zich nog goed herinneren.

Praten over de geschiedenis van de stad en de regio is fijn met iemand die van geschiedenis houdt. We hopen burgemeester Weterings dan ook nog eens terug te zien. En laten we dan maar meer tijd voor het bezoek uittrekken!
BezoekBurgemeester_WilliamvanderVoort-41 klein

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag