Monnikenwerk vrijwilliger John van Erve

8
15-11-2017
 • vrijwilliger
 • Tilburg
 • schepenbank

Archiefstuk SchepenbankOnze vrijwilligers blijven gestaag doorwerken om de informatie in de archieven beter toegankelijk en vindbaar te maken. John van Erve, geboren en getogen Utrechter, doet dat al sinds jaar en dag bij Regionaal Archief Tilburg. Hij heeft jaren besteed aan het verwerken van 5 meter varia van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle die sinds vorig jaar helemaal is geïnventariseerd door onze voormalige seniormedewerker Arjan van Loon. Varia betekent niets anders dan een verzameling van archiefstukken, waarvan niet duidelijk is tot welk inventarisnummer en in dit geval zelfs tot welk archief het archiefstuk behoort. 
Dat betekent dat John elk stuk apart moest lezen en dat allemaal uit de periode 1408-1811. Dat vereist kennis, ervaring en deskundigheid, want dat is niet eenvoudig. Door het werk van John blijkt nu dat veel stukken van die varia helemaal niet thuishoren in het archief van de Schepenbank. Zo moest zo’n 600 stukken worden overgebracht naar archief 3 Dorpsbestuur Tilburg 1387-1810 en meer dan honderd stukken naar archief 2 Heerlijkheid Tilburg en Goirle 1387-1888, waardoor deze beide archieven nu verrijkt zijn. En natuurlijk dat de kwaliteit van de toegankelijkheid van de Schepenbank zelf verbeterd is door stukken die er niet horen eruit zijn gehaald.

Van die vijf meter zijn in de afgelopen weken de laatste loodjes verwerkt en het is nu helemaal af. Een monnikenwerk en een compliment waard. De volgende monsterklus staat al voor de deur en dat is het herinventariseren van het archief van Dorpsbestuur Tilburg. Een uitdaging die John met beide handen heeft aangepakt. Dagelijks werken we aan het verhogen van de kwaliteit van archieven en collecties met dank aan onze vrijwilligers. En John is er één van. Bravo!

1 comment

Reageren
 1. Rene | Dec 11, 2017
  Dit is van onschatbare waarde. Complimenten schieten hier tekort. HULDE, HULDE, HULDE.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?

  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
  sluit Online op dit moment
  -
  Stel een vraag