Genomineerd voor de prijs Vrijwilligersorganisatie van het jaar!

14
11-10-2017
  • Tilburg
  • vrijwilligersorganisatie van het jaar
  • vrijwilligers
Foto Marij Elling - vrijwilliger Regionaal Archief Tilburg - fotografie Jojanneke van Zandwijk_kleinVrijwilligers vormen een onmisbaar onderdeel van Regionaal Archief Tilburg. We waren dan ook heel blij te horen dat we door Contour de Twern genomineerd zijn als vrijwilligersorganisatie van het jaar! Van 30 september tot en met 23 oktober kun je op onze vrijwilligers stemmen. En uiteraard willen we héél graag winnen!
stemknop





Op zoek naar een foto van je huis in de jaren vijftig? Meer informatie over je opa, die in de jaren dertig in de AaBe wolstoffenfabriek werkte? Zonder de inzet van de vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg zou het onmogelijk zijn om antwoord te geven op deze vragen over de geschiedenis en cultuur van Tilburg. De vrijwilligers zetten zich vol enthousiasme in voor het conserveren, ontsluiten en openbaar maken van Tilburgs cultureel erfgoed. Zonder die inzet zou de (digitale) dienstverlening van Regionaal Archief Tilburg veel minder uitgebreid zijn dan dat nu het geval is. Deze bijdrage is onmisbaar! De vrijwilligers van het archief (in totaal meer dan 80!) voeren verschillende werkzaamheden uit. Zo zijn er vrijwilligers die zich bezighouden met het transcriberen (overzetten in leesbaar schrift) van oude teksten. Vaak komen er tijdens het transcriptieproces ontdekkingen naar boven die direct impact hebben op de geschiedschrijving van Tilburg. Zo vond één van onze vrijwilligers vorig jaar een stuk waaruit blijkt dat de Tilburgse Kermis drie jaar ouder is dan gedacht.  

Foto Marij Elling detail - vrijwilliger Regionaal Archief Tilburg - fotografie Jojanneke van ZandwijkVeel bezoekers komen naar het archief omdat zij meer willen weten over hun familie. Vroeger moest je zelf in het bevolkingsregister of in doop-, trouw- en begraafregisters op zoek naar voorouders. Een tijdrovende klus, waarbij je van tevoren niet wist of het resultaat zou opleveren. De vrijwilligers van het archief zorgen voor een digitale ontsluiting van deze bronnen door de naam, geboortedatum en andere gegevens van de geregistreerde personen in te voeren. Hierdoor is de informatie digitaal beschikbaar en doorzoekbaar, met links naar de scans van de originele documenten. Stamboomonderzoek is nog nooit zo makkelijk geweest! Hierbij mag ook de digitale ontsluiting van de enorme collectie bidprentjes niet vergeten worden. Bidprentjes zijn bij genealogisch onderzoek vaak de enige bron om te raadplegen wanneer de persoon in de afgelopen 50 jaar overleden is. Overlijdensregisters worden namelijk pas na 50 jaar openbaar.

Het archief beschikt over een enorme digitale beeldbank, vol met oude foto’s van Tilburg. Deze foto’s worden door vrijwilligers beschreven, zij kijken of ze de locaties of personen herkennen en voegen hiervan een omschrijving aan de foto toe. Hierdoor worden de foto’s voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Momenteel zijn vrijwilligers bijvoorbeeld bezig met het beschrijven van het foto-archief van Schmidlin, sinds 1908 een begrip in Tilburg.

Het voor een groot publiek toegankelijk maken van Tilburgs cultureel erfgoed is één ding, het is natuurlijk ook de bedoeling dat de originele stukken goed bewaard blijven. Ook hierin spelen de vrijwilligers een grote rol. Zij maken de archiefstukken schoon, registreren ze en zorgen ervoor dat de stukken goed (zuurvrij) verpakt worden. Op die manier wordt verval tegen gegaan en worden de stukken goed bewaard voor de toekomst.

Sinds voorjaar 2017 is Stef Uijens coördinator van deze bijzondere groep mensen, en elke dag verbaast hij zich weer over hun kennis van Tilburg en omgeving en het enthousiasme en toewijding waarmee ze deze kennis inzetten. Heb je ook interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het archief? Neem dan eens contact op met Stef om te kijken of het wat voor je is.
stemknopDe essentiële rol die de vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg spelen in het conserveren, ontsluiten en voor een groot publiek toegankelijk maken van het cultureel erfgoed van Tilburg is de reden dat we ze graag extra in het zonnetje zetten! Stem op onze vrijwilligers!

Let op: je kunt alleen stemmen als je in Tilburg, Berkel-Enschot of Udenhout woont!

Op de foto zie je één van onze vrijwilligers aan het werk, Marij Elling. Ze transcribeert oude teksten.

3 reacties

Reageren
  1. Wim | Mar 27, 2023
    Ik reageer op de foto van Marij Elling uit 2017! Marij heeft ook gewerkt op de Fontyshogeschool Personeel en Arbeid en die school wil een reünie organiseren en we zijn op zoek naar een mailadres of adres van Marij en haar man Bèr Elling. Ok heb geen idee of Marij nog werkt bij jullie. Als je haar kent of kunt vinden, kun je dan vragen of ze mij mailt? Met dank, Wim Donders wajdonders@gmail.com 
  2. Jojanneke | Oct 17, 2017
    Beste Ad, inderdaad is dat jammer. Veel van onze vrijwilligers komen van buiten Tilburg. Helaas kunnen wij deze beperking in het stemmen niet veranderen... Groeten, Jojanneke (van Regionaal Archief Tilburg)
  3. Ad | Oct 02, 2017
    Jammer dat niet kunt stemmen als buiten Tilburg woont.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag