Postduivenvereniging De Olijftak

4
18-05-2017
  • duiven
  • duivenpost
  • Goirkestraat
  • Tilburg
  • sport
  • aanwinst
Postduivenvereniging De Olijftak

De postduivenvereniging De Olijftak werd reeds opgericht op 18 juli 1882. De Koninklijke goedkeuring volgde bij het besluit van 6 maart 1905.

Het houden van postduiven was in Tilburg vrij populair. Duiven beschikken over een onvergelijkbaar oriëntatie vermogen. De duiven worden op soms honderden kilometers vrij gelaten waar ze terugvliegen naar hun eigenaar. Bij de duivensport gaat het om de duif wie het snelst is teruggevlogen. Voor zover bekend zijn er in Tilburg nog drie duivensportverenigingen actief: Stichting Postduiven Noord-West Tilburg, Tilburgse Bond van Postduivenhouders en de Stichting Postduiven Zuid Tilburg. 

De Olijftak was gevestigd in het café van Arnoud Bertens, later Jos Dirks in de Goirkestraat. De naam olijftak refereert naar een bijbeltekst toen Noach een duif de vrijheid gaf en dat deze duif terugkeerde naar de ark met een olijftak.
Café J. Dirks aan de Goirkestraat 83

Op zondagen werden africhtingsvluchten georganiseerd al dan niet in samenwerking met andere verenigingen zoals Bleriot. Deze Koninklijke Vereniging zou wellicht eenvoudig verward kunnen worden met die van De Groene Olijftak, maar die was gevestigd aan de Bredaseweg. 
Naast vluchten, werden er ook tentoonstellingen georganiseerd, in 1925 zelfs op nationaal niveau in het hotel van P. Theeuwkes nabij het station. 

We kregen een kasboek over de jaren 1904-1923 cadeau van mevrouw Fokkema-Van Riel uit Breda. In het kasboek is overigens geen sprake van een vereniging maar van een sociëteit. 

Wanneer u de geschiedenis van deze vereniging kunt aanvullen, uw reacties zijn meer dan welkom.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag