Nieuw: Archief van voetbalvereniging Ons Vooruitgang is Ons Streven (ONS VIOS)

18
18-04-2017
  • Ons VIOS
  • voetbal
  • Tilburg
  • sport
  • aanwinst

Briefhoofd van VIOS


Geschiedenis van Ons Vooruitgang is Ons Streven (Ons VIOS)

De geschiedenis van het Tilburgse verenigingsleven is vaak nauw verbonden met die van parochies. De voetbalclub Ons VIOS Vooruitgang Is Ons Streven bestond aanvankelijk uit een groepje jongeren en straatvoetballers van de R.K. parochie Trouwlaan. Theo Schepens, Frits Maas, Jan Moonen en Kees Smits besloten een voetbalvereniging op te richten. Voetbal werd er gespeeld op een braakliggend veldje in de Veestraat tussen de Abel Tasmanstraat en de Oeverstraat Gestreefd werd naar een eigen voetbalveld. Vanaf het seizoen 1937/1938 werd gespeeld aan de Nieuwe Goirleseweg op het Zuiderpark.

Tevens moest vanuit de KNVB de naam VIOS worden gewijzigd tijdens een bijeenkomst/vergadering hierover werd het Vios is van ons en blijft van ons, dus ONS VIOS.

 

Het verenigingsleven tijdens de Tweede Wereldoorlog lag vrijwel stil en in 1947 werd verhuisd naar de overkant van de Nieuwe Goirleseweg, wat nu de Tatraweg heet.

Er werd zelfs een clubhuis gebouwd in 1957 en een tweede speelveld aangelegd in 1961. En het werd nog luxer, met een kantine en eigen kleedkamers.

Een grote domper vormde de brand van het clubhuis in de nacht van 10 op 11 mei 1971. Met de actie brandpiket werd geld ingezameld voor nieuwbouw. Cees Robben tekende voor het goede doel een speciale prent.

Wethouder Ed de Grood opende in 1977 het nieuwe complex.

Enkele voetballers uit Ons VIOS wisten het betaald voetbal te bereiken, maar ook het Nederlands elftal n.l. Bert van Ierland, Piet de Jong, Frits Louer en Jo Walhout.

Maar ONS VIOS was meer dan voetbal alleen, ook werden toneel, korfbal en badminton gespeeld.


VIOS

ONS VIOS bestond in 2001 vijfenzeventig jaar en dat werd uitbundig gevierd. Er werden activiteiten georganiseerd zoals disco bowlen, zeskamp, feestavonden, bingo's, playbackshows en soundmixshows en natuurlijk werden er ook jubileumwedstrijden gespeeld. Zo speelde alle jeugd en pupillenteams tegen Willem II en speelde het 1e elftal tegen ONS VIOS 1 uit 1990. In de zomer van 2007 onderging Het Zuiderpark een metamorfose. Zo kreeg Ons Vios een kunstgrasveld van de gemeente.

In 2013 werd ONS VIOS benaderd door de gemeente om het terrein in te leveren ten behoeve van nieuwbouw. Het Zuiderpark zou woongebied gaan worden en de vereniging zou moeten verplaatsen. Na een korte periode van samenwerking met Sc Olympus van 2015 t/m 2016 besloten beide clubs te gaan fuseren. De fusie werd door de gemeente Tilburg gesteund omdat de gemeente vanaf 2014 ging sturen op minder amateurvoetbalclubs en minder voetbalcomplexen en aan de clubs vroeg om daar medewerking aan te gaan geven.

In 2016 fuseerden de voetbalclubs Sc Olympus en Ons Vios tot de nieuwe club OVC '26, Olympus Vios Combinatie '26. 26 symboliseert het jaar van oprichting van ONS VIOS, de oudste club. Broekhoven bleef zelfstandig.

Archief VIOS (1672)
V.I.O.S. (Vooruitgang is ons streven) opgericht op 12 juni 1926, is opgeheven op 1 juli 2016. Het voormalig bestuur zocht een bestemming voor het historisch archief.
In 2017 is het archief in beheer genomen door de gemeentearchivaris. 

Link naar archiefinventaris

Gebruikte bronnen

  • 75 jaar 'Ons vios' 12 juni 1926-2001 (juni 2001);
  • Artikelen Brabants Dagblad.


5 reacties

Reageren
  1. Jack | Sep 01, 2021
    Nog een aanvulling. Officieel was het de R.K.S.V  Ons Vios. Oftewel Rooms Katholieke Sport Vereniging. Zover ik me namelijk kan herinneren hebben ze ook nog even aan korfbal gedaan. Ook heb ik, hoewel ik al 50 jaar niet meer in Tilburg woon een speldje van 40 jaar Ons Vios 12-6-1966 en een vaantje van het 50 jaar bestaan 12-6-1976. En een foto van ons  kampioenselftal 1970 jeugd A2.  
  2. Jack | Sep 01, 2021
    de naam VIOS is gekozen tijdens de oprichting. Heb ook gehoord dat het Voetballen Is Onze Sport betekende. Echter daar bij Vios in het begin meerdere sporten werden beoefend lijkt me dat sterk. Tevens komt ONS voor Ons VIOS uit de oorlog vandaan. Tijdens de bezetting waren er veel verenigingen die VIOS heette, echter Sjaak Smits schijnt tidens die vergadering geroepen te hebben Vios is ONS Vios en blijft ONS VIOS.  En daarbij was de nieuwe naam geboren. 
  3. Jean-Paul Korst | May 17, 2017

    Geachte heer van v d Wiel,

    Om dit archief te kunnen inzien moet u dit aanvragen via info@regionaalarchieftilburg.nl. Vermeldt in uw aanvraag dat het gaat om archief 1672 Ons Vios en ook wanneer u dit archief wilt inzien. Reden daarvoor is dat het archief op een andere locatie staat dan Kazernehof 75. Zodoende kunnen we deze op tijd voor u halen. Alvast veel plezier met het inzien van dit prachtige archief.

    Met vriendelijke groeten,

  4. Bernard R | May 08, 2017

    Ik heb nooit bij de club Ons Vios gespeeld. We gingen wel met de klas voetballen op het veld aan de Nieuwe Goirlese Weg. Ik denk dat Fr Eberhard dat organiseerde totdat de congierge? Mijnheer van Beurden (den dikke van Beurden) uit de Wassenaerlaan ons terug naar school stuurden. We mochten het veld niet meer gebruiken. Dat was rond 1950 denk ik.

    Het veldje in de Veestraat ken ik nog wel, daar stonden later de ponnies van Piet Moonen op die de malle molen trokken op de kermis en je kon er op rijden natuurlijk.

    We gingen ook voetballen op het veldje tussen de van Heemskerkstraat en de van Speijkstraat

    Ik heb nooit geweten waar de naam Ons Vios vandaan kwam.

    Groeten

  5. Arnold | May 04, 2017

    Ik heb vroeger bij ons vios gevoetbald het eerste cluphuis was cafee de postduif trouwlaan 66 waar ik geboren ben en mijn grootouders de uitbaters waren Bertha Stabel

    Zijn er nog mensen uit die tijd ik ben 65 plus die dit weten ?

    Mijn oom Frans Huismans was daar ook een bekende en heeft later bij Willem 2 gevoetbald

    Zou graag het archief inzien en met mensen die dit weten in contact komen om mijn stamboom hiermee te verrijken

    Groet Arnold v d Wiel

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag