De Muurkrant over confectieateliers

3
13-10-2016
  • archief
  • verkiezing
  • Stuk van het Jaar
  • muurkranten
  • muurkrant

cenaDe Muurkrant stelde vaak onderwerpen ter discussie, waar de lezers over konden nadenken. Of onderwerpen die boos maakten. Zo werd in Muurkrant 256 uit 1990 geschreven over de uitbuiting in kledingateliers. C&A wordt met name genoemd. De arbeiders in de ateliers zouden rechteloos zijn en de productie van de kleding illegaal. C&A had in die tijd nog een groot aandeel in de kledinghandel, 20 %. De lage prijzen die zij in de winkels hanteerden, werkten uiteraard door naar de werkers in de ateliers: lange werkdagen, lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden en hoog werkritme.

Er is een hoop gedaan sinds 1990, er is in elk geval veel aandacht voor geweest en er zijn beloften gedaan voor verbetering. Diverse kledingmerken claimen alleen nog kleding te verkopen die onder goede en rechtvaardige omstandigheden gemaakt is. Controle blijkt vaak echter lastig.

China, Bangladesh, Cambodia en Turkije zijn de landen waar de meeste van onze westerse kleding gemaakt wordt. Schrijnend was het nieuws van Syrische kinderen die ontdekt werden in Turkse confectieateliers. Dat was begin dit jaar. Gevreesd werd dat de aangetroffen kinderarbeid pas het topje van de ijsberg zou zijn. 

Lees ook: Stop de chloortrein door Tilburg
Kom naar de lezing op 20 okrober
En stem op de Tilburgse Murrkrant!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag