Nieuw gedigitaliseerde kaarten, deel 1: De wegenlegger

8
24-09-2016
  • digitalisering
  • Tilburg
  • kaarten
  • plattegrond
  • kaart
Foto 1 Wegenlegger Blog 1Naast de vele oude foto’s en archieven beschikt ons archief ook over een flinke collectie kaarten en plattegronden. Inmiddels zijn er meer dan 200 kaarten en plattegronden gerestaureerd, schoongemaakt, gedigitaliseerd en beschreven. Deze zijn allemaal terug te vinden op onze website. In een serie artikelen gaan we hier verder op in. Vandaag deel 1 met meer informatie over de wegenlegger.

Een wegenlegger geeft een uitgebreide omschrijving van de weg, en daarnaast ook onder meer wie de eigenaar is, en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. De eerste wegenlegger van Tilburg kwam tot stand in de jaren 1870-1872. Alle openbare wegen, straten en paden in Tilburg zijn hierin vastgelegd, met uitzondering van rijks- en provinciale wegen.
Foto 2 Wegenlegger Blog 1Deze zijn wel opgenomen in een herziende legger die in 1892 verscheen. Deze legger is bijgehouden tot 1936.
Vanaf 1947 worden in de wegenlegger alleen nog maar de wegen buiten de bebouwde kom opgenomen.

De bij de wegenleggers van 1870-72 en 1892 behorende kaarten zijn nu gedigitaliseerd. Als basis voor deze kaarten dienden de kadasterkaarten, waardoor de wegen per kadastrale sectie genummerd zijn. De kaarten zijn terug te vinden op de website onder de fotonummers 652632 t/m 652667. De bijbehorende leggers bevinden zich in Toegang 4. Inventaris van het archief van het Gemeentebestuur van Tilburg, 1810 – 1907, inv. nrs. 1711 en 1712.

2 reacties

Reageren
  1. Jojanneke | Nov 15, 2016

    Beste meneer Embregts,

    Het klopt dat er kaarten ontbreken; daar is helaas niets aan te doen. Datering van kaarten is moeilijk, omdat ze in een aantal gevallen later zijn bijgewerkt. Een ruwe datering is mogelijk door de kaarten te vergelijken met stadsplattegronden (zie tilburgopdekaart.nl).
    De kaarten waren al wel in ons bezit, alleen niet in gedigitaliseerde vorm. Voordat ze gedigitaliseerd werden hebben ze jarenlang in een ruimte naast de studiezaal gelegen, in ladekasten. Iedere bezoeker kon ze raadplegen na een vraag aan de baliemedewerkers.

    Mocht u meer willen weten over kaarten en zoeken daarnaar, dan is de cursus 'Onderzoek je woonomgeving' misschien interessant. Zie www.regionaalarchieftilburg.nl/cursussen

  2. J.J.M. Embregts | Nov 01, 2016

    Jammer dat jullie er zelf de onbrekende datums niet bij vermeld hebben, al was het maar met vermelding van 'ca..........'

    Had ik ze maar eerder gehad, het is nu veel makkelijk zoeken naar woonadressen e.d.. 

    Ik heb het idee dat de kadstrale onderleggers niet compleet zijn. Ik mis bijv. onder sectie B de bladen 4 en5, onder P blad 1, onder Q blad 1en 3 en de gehele sectie L. Verder; sectie N blad 6 en M blad 4, sectie O blad 1 t/m 7.

    Kan dat kloppen? 

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag