Herschrijving geschiedenis Tilburgse Kermis?

13
15-07-2016
Pieter_Bruegel_the_Elder_-_The_Peasant_Dance_-_WGA3499Het zal zo’n vaart niet lopen. Maar de eerste vermelding, die voor de  Tilburgse Kermis tot op heden in het jaar 1570 was in  een akte waarin een hertrouwde moeder en haar kinderen een schikking over het bezit van de overleden vader treffen.

In de afgelopen maanden is men gestuit op een document dat de eerste vermelding toch weer wat verder terug in de tijd plaatst.

Binnen Regionaal Archief Tilburg houden een aantal vrijwilligers zich bezig met het transcriberen van oude teksten. Hierdoor worden teksten uit de schepenbank makkelijker toegankelijk voor onderzoekers die het oude schrift niet of minder goed beheersen.  Daarnaast spaart het veel tijd omdat de trancripties digitaal doorzoekbaar zijn. 

Tijdens het transcriberen van een akte stuitte vrijwilliger Ad Pijnenburg  in een tekst op een betaling  die gedaan moest worden vóór "Tilborchse kermisse".
kermis

Deze keer geen erfkwestie maar een gedwongen verkoop ( ook wel opwinning of beslaglegging genoemd) van onroerende goederen nadat  de eigenaar een schuld niet kon voldoen. Dit alles speelt zich af in het jaar 1567. (R 313 folio 6V)

In deze akte heeft Jan Peter Huijben  een schuld aan Jan Cornelissen Gerritsen die het er niet bij laat zitten Al met al een ingewikkelde akte omdat er in die tijd ook al heel wat regels en voorwaarden bestonden voor dat men over mocht gaan tot openbare verkoop om de schuld te voldaan te krijgen. Er draven in de akten dan ook een aantal partijen op die  menen recht te hebben op de opbrengst van de gedwongen verkoop. Ze overleggen allerlei stukken waaruit hun rechten moeten blijken. De bewijsstukken worden uitgebreid beschreven.

Kortom, degene die al na aan het denken waren over het 450 jarig jubileum van de kermis moeten zich alsnog haasten: volgend jaar is het al zover.

2 reacties

Reageren
  1. ans | Jul 19, 2016

    Onderzoek heeft uitgewezen dat het bij de Tilburgse Kermis toch net wat anders ligt. Zoals te lezen is op de Wiki van Regionaal Archief Tilburg:

    Tilburg kreeg pas in 1575 jaarmarkten. De Tilburgse kermis kan dus niet zijn ontstaan uit een jaarmarkt en wijkt daarmee af van de meeste andere kermissen. Een tweede algemeen voorkomende reden van het ontstaan van kermissen is de relatie tot de wijding van een kerk. Daar komt het woord kermis (kerk-mis) uit voort. Op de feestdag van Sint Dionysius (9 oktober) werd in 1483 in Tilburg een nieuwe kerk ingewijd. De kermis in Tilburg werd vanouds echter in de oogstmaand en wel óp en vanaf de laatste zondag van augustus gevierd. Het is daarom vrijwel zeker dat de Tilburgse kermis geen kerkelijke oorsprong heeft. De meest aannemelijke verklaring is dat het een boerenkermis was, oorspronkelijk een oogstfeest. Eeuwenlang lag de nadruk van de Tilburgse boerenkermis op de activiteit van de kermisvierder zelf: volksspelen voor jong en oud, eten, drinken en dansen. Aan het einde van de negentiende eeuw zijn de attracties bepalend geworden.

    http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Hoofdpagina

  2. Gerrit Kouwenhoven | Jul 15, 2016
    Het lijkt me toch dat we mogen aannemen dat de kermis zo oud is als de eerste wijding van de kerk.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag