Koning Willem II in openluchtspel 1936

24
29-01-2016
  • Johannes Soeters
  • Willemsplein
  • toneel
  • Tilburg
  • Paleis-Raadhuis
  • Oscar Leeuw
  • openluchtspel
  • koning Willem II
Hans van Meerten
















Onder deze foto staat geschreven:
Ter herinnering aan uwe medewerking van 'Koning Willem II in Tilburg
Harry van Meerten 1-16 aug(ustus) '36

In augustus 1936 werd groots gevierd dat het Paleis-Raadhuis in gebruik werd genomen. De voorgeschiedenis van het Paleis-Raadhuis is bekend: de onvoltooide bouw door Koning Willem II, de Rijks H.B.S. en de verbouwing door de befaamde architect Oscar Leeuw. In het verbouwde Paleis-Raadhuis kwam in 1936 een nieuwe raadzaal en burgemeester- en wethouderskamers. Het bijzondere Art Deco interieur is nog steeds in tact en de zalen worden gebruikt bij huwelijken en vergaderingen.  

Centraal stond het openluchtspel met de titel Koning Willem II en Tilburg. Het programmaboekje vermeldt: Wij zien den Koning als de vriend en de vertrouwensman van de vooraanstaande Brabanters dier dagen, doch we zien den vorst tevens als de vertrouwelijke en gemoedelijke vriend van de minder-bedeelden en van de eenvoudige Tilburgsche boeren, met wie hij ongedwongen verkeert. Hans van Meerten op de foto speelde in die augustusdagen van 1936 de belangrijkste hoofdrol. Hij speelde niet alleen de hoofdrol van Koning Willem II, maar nam tevens de regie voor zijn rekening. Andere spelers waren Richard Flink en zijn vrouw Mieke Verstraete. Voor de kleinere rollen en de massascènes werden Tilburgse amateurs ingezet. De tekst werd door Jan Vuijsters geleverd, ook met dialect. Op het Willemsplein werd het openluchtspel opgevoerd.

Hoe Hans van Meerten een en ander heeft ervaren, weten we door het verslag in het Nieuwsblad van het Zuiden van 20 juni 1936: Daar ben ik uitermate tevreden over.(…..) Overigens ben ik al dagen lang door Tilburg aan het rondtrekken om ook de hoogere standen tot medewerking te bewegen. Het moet een stuk van Tilburg worden en ieder, die kan, moet daaraan zijn medewerking verleenen. Voor de bezetting met name van de rollen van Freules en andere adellijke of hooggeplaatste personen in het stuk zou ik dolgraag de medewerking van de hogere standen hebben, dat moogt u gerust in de krant zetten.

Johannes Soeters (1895-1958) was de echte naam van Hans van Meerten. Tijdens de bezetting was hij betrokken bij het verzet. In juli 1958 overleed Hans van Meerten alias Johannes Soeters.



De foto kreeg het Archief cadeau van de heer F. van Bavel uit Goirle.





Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag