Kwartierstaat van Geertje AaldersRegionaal Archief Tilburg liet illustratrice Geertje Aalders een prachtige prent maken van een kwartierstaat. Door middel van knipkunst maakte Geertje dit werk. Het eindresultaat is een  eyecatcher in elke woonkamer en een bijzonder familiestuk. Een ideaal cadeau bij een huwelijk, geboorte of voor kerst. Gegevens uit uw eigen kwartierstaat kunt u hiermee mooi presenteren!

De kwartierstaat is voor € 5 te koop bij de receptie van Regionaal Archief Tilburg. De kwartierstaat wordt geleverd met een A3 oefenmodel en een uitleg. De afmeting van het werk is 60 x 85 cm.
Wilt u de kwartierstaat per post ontvangen, dan kunt u deze bestellen. Voor verzending per post rekenen wij € 7,70.

Stamboom of kwartierstaat
Er is verschil tussen een stamboom en een kwartierstaat. In een stamboom staan de gegevens van een familie met dezelfde achternaam. Een kwartierstaat is een overzicht van de voorouders van een persoon (bijvoorbeeld van uzelf, uw kind of kleinkind). Daarin komen dus de twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders etc.
U begint uw onderzoek vaak door navraag bij uw ouders en grootouders. Daarna volgt archiefonderzoek. Veel archieven hebben hun gegevens online, dus via internet komt u vaak al héél ver. Komt uw familie uit Tilburg en omgeving, dan kunt hier zoeken op achternaam.

Het invullen van de kwartierstaat
Degene met wie u begint, de jongste persoon op de kwartierstaat, komt onder de uil, in het vaantje. Daaronder vult u links de vader en rechts de moeder. Het mannetjesvosje staat links van de boom, het vrouwtjesvosje rechts, om aan te geven dat u van een echtpaar steeds de vader links en de moeder rechts zet. U kunt zes generaties opnemen.

Enkele tips:
•    Maak een kladversie op het A3 schetsmodel van de kwartierstaat van Geertje Aalders
•    Voor deze kwartierstaat raden wij aan alleen de namen en eventueel geboorte- en sterftejaren te vermelden. U kunt uiteraard ook gedetailleerder werken.
•    Trek potloodlijntjes als richtlijn voor het schrijven. U gumt ze later weer uit.
•    Schrijf de eerste vijf generaties rondlopend, in dezelfde schrijfrichting als de eerste persoon onder de uil.
•    Draai voor de zesde generatie (de buitenste rand) de schrijfrichting 90° .
•    Begin in de zesde generatie linksboven met een man, rechtsboven met een vrouw.
•    Onderaan de kwartierstaat, precies in het midden spiegelen de schrijfrichtingen elkaar.
•    Zorg tijdens het schrijven voor voldoende tafelruimte, want u zult de kwartierstaat steeds draaien tijdens het schrijven.

Bestel de kwartierstaat

Download het A3 schetsmodel

Download deze handleiding

Bekijk een ingevuld voorbeeld